Hulp bij studiekeuze van je kind

Heeft je zoon of dochter moeite een goede studiekeuze te maken? Als ouder wil je dan graag helpen. En dat is goed, want als ouder kan je een belangrijke ondersteunende rol spelen in het keuzeproces van je kind. Uit onderzoek blijkt dat ouders veel invloed hebben op de studiekeuze van hun kind(eren). Maar hoe ondersteun je je kind op een positieve en constructieve manier?

Tip 1: luister vooral

Ga het gesprek aan en probeer goed te luisteren. Sta open voor de belevingswereld, wensen en talenten van je kind. Probeer niet meteen advies te geven. Wees nieuwsgierig, respectvol en geef ruimte. Alleen dan kunnen jij en je kind op een positieve en gelijkwaardige manier samenwerken en krijgt je kind antwoord op de vraag: ‘Welke studie past bij mij?’.

Tip 2: stimuleer actie

Kiezen is een proces en vraagt om actie. Stimuleer je kind daarom actief op onderzoek uit te gaan. Bezoek samen open dagen. Moedig je kind aan om mee te lopen of om te gaan proefstuderen. Zet daarnaast je netwerk in zodat je kind ervaring op kan doen in de praktijk. Ken je iemand die werkzaam is in de sector(en) die je kind interessant vindt? Misschien kan je kind een dagje meekijken op de werkvloer of iemand interviewen over zijn of haar werkzaamheden. Kijk voor inspiratie eens bij de beroepenwijzer.

Tip 3: heb vertrouwen

Hulp bij studiekeuze bieden betekent ook je kind los durven laten. Kiezen kost tijd en van jou als ouder vraagt dit geduld en vertrouwen. Een keuze maken brengt onzekerheid met zich mee. En hoe vervelend dit misschien ook is voor je kind, geef je kind het vertrouwen dat er een passende studie te vinden is.

30% stopt met studie

Wist je dat ruim 30% van de eerstejaars studenten in het hoger onderwijs voortijdig stopt met hun studie? Belangrijkste reden van uitval? Gebrek aan motivatie en verkeerde studiekeuze. Daarnaast lijken studenten niet goed voorbereid op het hoger onderwijs. Tijd en aandacht besteden aan een weloverwogen studiekeuze, vergroot de kans op een gemotiveerde en succesvolle studieloopbaan.

Hulp bij studiekeuze bespaart geld

Om sneller afstuderen te stimuleren, heeft de overheid de studiefinanciering drastisch ingeperkt. Studeren kost daardoor steeds meer geld. Volgens berekeningen van het Nibud kost studeren voor een uitwonende student gemiddeld 14.610 euro per jaar. Stoppen met een studie betekent daarom niet alleen studievertraging, maar ook een aanslag op de portemonnee. Blijft je kind moeite houden met het vinden van een passende studie? Aarzel dan niet om te investeren in professionele hulp bij studiekeuze. Dat kan een hoop studiekosten besparen!